Keelkanker
Belangrijke thema's bij Keelkanker:
Keelkanker is een vorm van hoofd-halskanker. Dit betekent dat er een tumor in het hoofd-halsgebied zit. Andere vormen van hoofd-halskanker zijn:
- Kanker in het oor
- Lipkanker
- Mondkanker
- Neuskanker
- Speekselklierkanker
- Strottenhoofdkanker
- Tongkanker
De keelholte (farynx) verbindt de mond en neus met de slokdarm en de luchtpijp. In de keelholte kan een tumor ontstaan. Die begint meestal in het slijmvlies, in de plaveiselcellen. U hebt dan plaveiselcelcarcinoom (carcinoom = kanker).
Een tumor geeft in het begin bijna geen klachten. Misschien gaat het slikken wat moeilijker of voelt u een lichte zwelling in uw hals. Het is ook mogelijk dat u veel slijm in uw keel hebt.
Keelkanker komt vaker voor bij mannen.
VerbergDe verschijnselen zijn afhankelijk van op welke plek de tumor in de keelholte zit. Mogelijke klachten zijn:
- Heesheid.
- Keelpijn.
- Moeite met slikken.
- Veel slijm in de keel.
- Het gevoel dat er iets in uw keel zit.
- Gezwollen klieren in de hals.
- Bloedneuzen.
Het gaat om klachten die veel voorkomen. Vaak hebben ze een andere oorzaak. Er hoeft niet per se iets ernstigs aan de hand te zijn. U hoeft niet meteen naar de huisarts. Duren de klachten langer dan twee tot drie weken? Vraag dan of uw huisarts u wil doorverwijzen naar een keel-neus-oor-arts (KNO-arts).
Lees meer over de symptomen bij keelkanker.
VerbergHet is niet duidelijk waarom mensen kanker krijgen. De kans op kanker neemt toe als u ouder wordt. Maar er zijn ook jongere mensen met kanker.
Het is wel bekend wat de risicofactoren zijn. Vooral roken en alcohol vergroten de kans op keelkanker. Uw arts zal u daarom aanraden te stoppen met roken. Stoppen heeft ook zin als u al kanker hebt. Wees matig met alcohol.
Andere risicofactoren zijn:
- Uw mond en gebit niet goed schoonhouden.
- Slechte voeding.
- Vaak ontstekingen in de mond.
- Het humaan papillomavirus (HPV). U kunt dit virus oplopen via seks. Bij keelkanker gaat het om orale seks (pijpen of beffen).
Lees meer over de risicofactoren bij keelkanker.
VerbergDe keel-neus-oor-arts (KNO-arts) bekijkt de plaats waar u klachten hebt. Hiervoor gebruikt hij een dun buisje met een camera (scoop). Daarmee kan hij ook plekken zien die diep in de keel liggen.
Lees meer over het kijkonderzoek van de keel.
De arts haalt ook een stukje weefsel (biopt) weg. Dit gaat voor onderzoek naar het laboratorium. Het laboratoriumonderzoek maakt duidelijk of het om kanker gaat.
Vaak is nog aanvullend onderzoek nodig. De arts laat bijvoorbeeld een röntgenfoto, echo of scan maken. Hiermee kan hij zien hoe groot de tumor is. En of er uitzaaiingen zijn. Ook wordt onderzocht om welke soort kanker het gaat. Die kennis is nodig voor de behandeling. Aanvullend onderzoek vindt plaats in een centrum voor hoofd-halskanker.
De behandeling is gericht op het wegnemen van de tumor en eventuele uitzaaiingen. Welke behandeling u krijgt hangt onder meer af van het soort kanker. Veel toegepaste behandelmethoden bij keelkanker zijn:
- Bestraling
- Operatie
- Chemotherapie
Voor behandeling gaat u naar een gespecialiseerd behandelcentrum. De arts bespreekt de behandelingen en mogelijke bijwerkingen met u. U hebt recht op volledige informatie over uw ziekte en de behandeling. Zo kunt u de juiste vragen stellen en meebeslissen.
Het stadium van de kanker bepaalt uw overlevingskans. Dit hangt af van:
- Hoe ver de tumor is doorgegroeid.
- Of er uitzaaiingen zijn.
De stadia worden weergegeven in Romeinse cijfers. In stadium I is de kanker het minst ver gevorderd. In stadium IV het meest.
Ook uw leeftijd en persoonlijke conditie spelen een rol. Een arts kan daarom niet precies zeggen wat uw vooruitzichten zijn. Er zijn wel statistieken met percentages over vooruitzichten. Maar dit zijn altijd gemiddelden. Voor iedere patiënt kunnen de zaken anders liggen.
Lees meer over de stadia bij keelkanker.
Lees meer over overleving bij keelkanker.
kanker.nl
Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met kanker.nl, hét informatieplatform met betrouwbare medische informatie over kankersoorten. Volg nieuwe ontwikkelingen op kanker.nl via Twitter: @kankerNL
Behandelkeuzehulp hoofdhuidkoeling bij chemotherapie
Krijgt u chemotherapie? Dan kunt u kiezen voor hoofdhuidkoeling om haaruitval te voorkomen. Deze behandelkeuzehulp zet de voordelen en nadelen op een rijtje. U vindt er ook een lijst van ziekenhuizen die hoofdhuidkoeling aanbieden. Overleg met uw arts en beslis samen.
Zoek contact met lotgenoten
Meer weten over keelkanker?
-
Lees patiënteninformatie
kanker.nl - Maag Lever Darm Stichting (MLDS)
-
Bekijk gespecialiseerde behandelcentra
Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren -
Vragen? Bel 0800 - 022 66 22
Gratis kanker.nl Infolijn -
Bekijk normen voor wachttijden
kanker.nl -
Zoek steun bij het leven met kanker
Verwijsgids Kanker (IKNL) - Oncokompas2.0
-
Lees ook op KiesBeter over
Stoppen met roken
Bron: kanker.nl
Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 26 november 2018.