Kijkoperatie van de knie
Belangrijke thema's bij Kijkoperatie van de knie:
Ook wel: artroscopie van de knie
Een artroscopie is een kijkoperatie. Via een klein sneetje, niet groter dan een knoopsgat, brengt de chirurg een buisje met een minicamera in de knie. Op een tv-scherm kan de chirurg nu in de knie kijken zonder een grote snee te maken. Via een tweede sneetje brengt hij vloeistof in de knie. Hierdoor zet het gewricht iets uit en is er meer ruimte voor de behandeling.
De chirurg kan tijdens een kijkoperatie kleine beschadigingen aan bijvoorbeeld kraakbeen direct behandelen. Hij maakt dan een paar extra sneetjes voor de chirurgische instrumenten.
VerbergEen arts kiest voor een kijkoperatie als een MRI-scan of röntgenfoto niet genoeg informatie laat zien. Hij doet ook een kijkoperatie als een behandeling nodig is. Zo'n operatie betekent niet dat de arts alleen maar gaat kijken. Meestal doet hij een kijkoperatie om beschadigingen te herstellen.
Redenen voor een kijkoperatie kunnen zijn:
- Scheuren in de meniscus of de kruisband.
- Losse stukjes bot of kraakbeen.
- Beschadigingen aan het kraakbeen.
- Slijmvliesontsteking.
- 'Op-slot'-klachten.
- Bacteriële ontsteking.
- Littekens in het gewricht.
Een kijkoperatie van de knie duurt tussen een half uur en de twee uur. Dit hangt af van de behandeling. Verdoven gebeurt met een ruggenprik. Die verdooft het hele onderlichaam. Soms kunt u ook kiezen voor een volledige narcose. Dit kunt u met de arts bespreken.
Soms, bijvoorbeeld bij een gescheurde meniscus, moet de chirurg tijdens de kijkoperatie beslissen of hij de meniscus hecht, of gedeeltelijk wegneemt. Het is goed om hier vooraf met de chirurg over te praten.
Na de operatie kunt u een paar uur herstellen in de herstelkamer. Daarna kunt u weer naar huis. In veel gevallen kunt u uw knie weer gebruiken, maar na een zwaardere behandeling hebt u krukken nodig. Het is goed om daar rekening mee te houden. Laat bijvoorbeeld iemand anders rijden en draag kleding die makkelijk zit.
VerbergHet ziekenhuis maakt vaak meteen na de behandeling een afspraak voor een controle. Die zal vier tot zes weken later zijn. Als het nodig is, kunt u na twee weken naar de huisarts voor een wondcontrole.
VerbergVoor de meeste mensen is fysiotherapie na de behandeling niet nodig. Alleen bij bijzondere ingrepen kan het nodig zijn, zoals bij een hechting of verwijdering van de meniscus. Ook voor (top)sporters die snel weer moeten trainen is fysiotherapie zinvol.
VerbergLees ook op KiesBeter over
Meer weten over kijkoperatie van de knie?
-
Lees patiënteninformatie
Zorgvoorbeweging.nl -
Lees meer over knieproblemen
Thuisarts.nl