Lichen sclerosus
Belangrijke thema's bij Lichen sclerosus:
Ook wel: anogenitale lichen sclerosus
Lichen sclerosus is een huidaandoening. Rond de anus en op de geslachtsdelen verschijnen witte, jeukende plekken. Op de lange duur wordt de huid daar minder elastisch. De aandoening heeft een wisselend beloop. Er zijn perioden met veel en perioden met weinig klachten.
Zowel mannen als vrouwen kunnen lichen sclerosus krijgen. Maar de aandoening komt het meest voor bij vrouwen die in de overgang zijn geweest.
Verberg- Op de huid verschijnen witte, glanzende plekken. Deze plekken kunnen overal op het lichaam voorkomen. Maar ze zitten vooral rond de anus en op de geslachtsdelen.
- De plekken jeuken of doen pijn.
- De huid voelt strak aan.
- Er kunnen kloofjes ontstaan. Soms komt daar bloed uit.
- Zonder behandeling ontstaan er littekens op de huid.
Lichen sclerosus komt bij vrouwen vooral voor op de schaamlippen, bij mannen op de penis. Vrijen kan daardoor pijnlijk zijn, zeker als er eenmaal littekens zijn ontstaan.
Kinderen kunnen ook lichen sclerosus krijgen. Plassen en poepen kan pijn doen.
Bekijk foto’s van de symptomen.
VerbergBij lichen sclerosus is de huid ontstoken. De oorzaak van de ontsteking is (nog) onbekend. Lichen sclerosus is niet besmettelijk.
Waarschijnlijk is lichen sclerosus een auto-immuunziekte. Dat betekent dat er iets mis is met het afweersysteem. Het afweersysteem verdedigt het lichaam tegen indringers als bacteriën en virussen. Bij een auto-immuunziekte keert het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam.
Verder komt lichen sclerosus vaker voor in bepaalde families. Dat kan wijzen op een erfelijke aanleg.
VerbergSoms duurt het enige tijd voor de juiste diagnose gesteld wordt. Door de jeuk kan de huisarts eerst denken dat het om een schimmelinfectie gaat. Bij kinderen worden de klachten wel eens aangezien voor symptomen van seksueel misbruik. Dit kan voor alle betrokkenen erg akelig zijn.
In principe kan de arts aan de klachten zien wat er aan de hand is. Bij twijfel is extra onderzoek nodig. De arts neemt dan een klein stukje huid weg (huidbiopt). Dit wordt onderzocht in het laboratorium.
De meeste mensen blijven onder behandeling van de huisarts. De huisarts kan u ook doorverwijzen naar een huidarts (dermatoloog), gynaecoloog of uroloog. Kinderen met lichen sclerosus worden altijd doorverwezen naar de huidarts.
U krijgt een zalf met corticosteroïden (hormoonzalf). De zalf remt de ontsteking en helpt tegen de jeuk en pijn. Ook wordt de kans op littekens kleiner. U gebruikt de zalf alleen in de perioden dat u klachten hebt.
Heel soms ontstaan er ernstige klachten. De schaamlippen kunnen bijvoorbeeld aan elkaar groeien of de voorhuid kan nauwer worden. Dan kan een operatie nodig zijn.
- Voorkom beschadigingen aan de huid. Op een beschadigde huid kan een nieuwe lichen sclerorus-plek ontstaan. Probeer dus niet te krabben bij jeuk.
- Was de geslachtsdelen alleen met water. Gebruik geen zeep.
- Draag geen strakke of knellende kleding.
- Draag katoenen ondergoed.
- Slaap zonder ondergoed.
- Gebruik geen inlegkruisjes.
- Lichen sclerosus kan tot seksuele problemen leiden. Bespreek deze problemen met uw huisarts. Eventueel kan hij u doorverwijzen naar een seksuoloog.
- Door de lichen sclerosus hebt u een iets verhoogde kans op huidkanker. Controleer de huid daarom regelmatig op veranderingen. Let extra op bultjes, zweertjes en wondjes. Ga direct naar uw huisarts als u een ‘verdacht’ plekje ziet.
Zoek contact met lotgenoten
Meer weten over lichen sclerosus?
-
Lees patiënteninformatie
De Gynaecoloog.nl - NVDV Patiëntenfolder Lichen sclerosus
- Thuisarts.nl
- Huidfonds
- Huidhuis.nl
-
Lees over lichen sclerosus bij meisjes
De Gynaecoloog.nl -
Zoek een seksuoloog
NVVS
Bron: NVDV
Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 06 maart 2018.