Vernauwing van de halsslagader
Belangrijke thema's bij Vernauwing van de halsslagader:
Ook wel: carotisstenose
Door de hals lopen twee grote slagaders. Via deze halsslagaders stroomt zuurstofrijk bloed naar het gezicht en de hersenen.
In een halsslagader kan een vernauwing ontstaan. Dit gebeurt als de halsslagader vanbinnen beschadigd is. Op die plek hopen zich witte bloedcellen en vetdeeltjes op (‘plaque’) en daaraan hechten zich bloedstolseltjes. Zo wordt de halsslagader steeds nauwer.
Soms raakt een bloedstolseltje los. Het wordt meegevoerd met het bloed en kan verderop vast komen te zitten in een bloedvat. Daardoor stroomt er minder of helemaal geen bloed meer naar (een deel van) de hersenen. Dit is gevaarlijk, want de hersenen kunnen niet zo lang zonder zuurstof.
VerbergVan een vernauwing hoeft u niets te merken. Maar als de hersenen niet voldoende zuurstof krijgen, zijn er wel duidelijke symptomen. De hersenen kunnen hun taak niet meer goed uitoefenen en u krijgt uitvalsverschijnselen. Bijvoorbeeld:
- Een scheef hangende mond.
- Tintelingen of een doof gevoel in een arm, hand of been.
- Een verlamde arm of een verlamd been.
- Moeite met praten.
Bel direct 112 bij dit soort verschijnselen.
Soms duurt het zuurstoftekort maar even. De uitvalsverschijnselen verdwijnen vanzelf weer (binnen 24 uur). U hebt dan een TIA gehad.
Als het zuurstoftekort lang duurt, kan er hersenweefsel afsterven. In dat geval zijn de uitvalverschijnselen blijvend. Dan hebt u een herseninfarct (ook wel: beroerte of CVA) gehad.
Het nauwer worden van de slagaders heet slagaderverkalking (atherosclerose). Slagaderverkalking is een natuurlijk proces. Iedereen krijgt er bij het ouder worden mee te maken. Maar door bepaalde zaken (‘risicofactoren’) kan het proces sneller verlopen. Bijvoorbeeld door een hoge bloeddruk, een hoog cholesterol en een ongezonde leefstijl. Erfelijke aanleg kan ook een rol spelen.
Bij de behandeling brengt uw arts de risicofactoren in kaart. Samen bekijkt u wat er aan te doen is. Uw arts zal u in ieder geval aanraden gezond te leven. Dus: niet roken, voldoende bewegen en niet te vet eten.
Lees meer over slagaderverkalking.
VerbergIn het ziekenhuis kan de arts met verschillende onderzoeken de vernauwing in de halsslagader opsporen:
- Duplex-onderzoek brengt de bloedstroom in beeld. Dit gebeurt met behulp van echobeelden. Op een beeldscherm kan de arts de bloedvaten en het erdoorheen stromende bloed zien.
- Met een CT-scan of MRI-scan brengt de arts de hersenen in beeld. Bij een CT-scan gebeurt dit met behulp van röntgenstraling, bij MRI met een magneetveld. Waarschijnlijk krijgt u een contrastmiddel toegediend. Dat maakt de bloedvaten beter zichtbaar. De onderzoeken heten dan CTA en MRA.
Deze onderzoeken vinden plaats als u een TIA of een herseninfarct hebt gehad. Soms wordt een vernauwing ook bij toeval ontdekt, bij het onderzoek naar een andere ziekte.
Lees meer over de onderzoeken.
VerbergDe arts probeert te voorkomen dat u (opnieuw) een beroerte krijgt. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk. Bij de keuze voor de behandeling kijkt de arts vooral naar de ernst van de vernauwing. Daarnaast houdt hij natuurlijk rekening met uw persoonlijke situatie.
Bij een vernauwing van 70% of minder krijgt u medicijnen. Deze zorgen ervoor dat de vernauwing niet groter wordt.
- Door bloedplaatjesremmers ontstaan minder snel bloedstolsels.
- Door cholesterolverlagende medicijnen hopen zich minder vetdeeltjes op in de vaatwand.
Bij een ernstige vernauwing (meer dan 70%) is een operatie nodig. Deze heet ook wel carotisendarteriëctomie. Tijdens de operatie bent u onder narcose. De chirurg snijdt de vernauwing weg, samen met het binnenste deel van de vaatwand.
Een operatie is niet altijd mogelijk. Soms kan de arts dan nog wel een dotterbehandeling doen. Hierbij brengt hij via de slagader een ballonnetje naar binnen. Door het ballonnetje op te blazen, rekt hij de halsslagader op. Daarna plaatst hij een buisje dat de slagader openhoudt (stent).
Zoek een ziekenhuis met het Vaatkeurmerk
Welke kwaliteit van zorg mag u verwachten? Alle ziekenhuizen die voldoen aan de criteria van Harteraad hebben een vaatkeurmerk. U kunt deze informatie gebruiken om een ziekenhuis te kiezen.
Bekijk en vergelijk ziekenhuizen met het Vaatkeurmerk
Zoek en vergelijk zorginstellingen
Bekijk kwaliteit en kies welke zorginstelling het beste bij u past
Zoek contact met lotgenoten
Meer weten over vernauwing van de halsslagader?
-
Lees patiënteninformatie
Hartstichting - Brochure Carotisstenose
-
Lees over bloedvatvernauwing
Begrijp je lichaam -
Bekijk informatie over risicofactoren
Hartwijzer -
Bekijk de kwaliteit en behandelresultaten ziekenhuizen
Ziekenhuischeck.nl -
Bekijk tips voor gezond leven
Hartstichting
Bron: Hartstichting
Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 29 november 2019.